Itsepuolustus

Kilpailujaos

Hämeenlinna

Järjestyksenvalvonta

Kuvagalleria

Kahvakuula

Krav Magan tarkoitus on antaa tavallisille ihmisille mahdollisuus toimia turvallisesti mahdollisessa uhkatilanteessa sekä tarpeen vaatiessa kyetä puolustautumaan erilaisia uhkia vastaan mahdollisimman tehokkaasti.

Krav Magassa puolustautumissektori on 360 astetta, sillä väkivaltainen hyökkäys tapahtuu harvoin suoraan edestä päin. Torjunta sekä vastahyökkäys pyritään tekemään nopeasti, tehokkaasti sekä lamauttavasti, mahdollistaen puolustautujan vahingoittumattomuuden, sekä luoden puitteet perääntymiselle uhka- tai väkivaltatilanteesta.

Järjestelmä pitää sisällään tekniikat puolustautumisesta yhtä tai useampaa aseetonta tahi aseistettua vastustajaa vastaan samanaikaisesti. Toiminta nykyaikana valitettavan yleisiä veitsiä ja käsiaseita vastaan on myös otettu huomioon. Lajin tekniikat jaetaan myös koulutettavan väen taustan ja tarpeen mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa ns. siviili-, voimakäyttö-, sekä sotilastekniikoita. Siviilit eivät luonnollisestikaan tarvitse samanlaisia taitoja ja tietoja lajista kuin esimerkiksi työtehtäväänsä ja työturvallisuuttansa ajatteleva poliisi.

Image

Krav Magassa ei järjestetä kilpailuja, vaan laji keskittyy täysin harjoitteluun, opettamiseen ja käytännön tilanteiden demonstrointeihin, miten selvitä mahdollisesta tai jo alkaneesta väkivaltatilanteesta mahdollisimman vähäisin vammoin. Tekniikat ovat kehitetty vastaamaan ihmisen luontaisia reaktioita stressitilanteissa ja se helpottaa lajin tehokasta sekä nopeaa omaksumista.

Krav Magassa opetetaan mm. lyöntejä, potkuja, torjuntoja, vapautumisia kuristuksista sekä muista otteista, jotka rajoittavat liikkumisen vapautta. Käytännöllisesti katsoen kaikkea mikä kuuluu tehokkaaseen tapaan puolustaa itseään. Krav Maga on levinnyt ympäri maapallon ja laji sopii, sekä miehille että naisille. Lajin harrastuksen voi aloittaa vaikka ei olisikaan aikaisempaa kokemusta kamppailulajeista. Se sopii niin nuorille, kuin hieman varttuneemmallekin väestölle.

Lajiharjoittelussa simuloidaan tilanteita todellisesta elämästä, kuinka selviydytään tehokkaasti väkivaltaisista tilanteista. Harjoittelija oppii käyttämään oikeita Krav Magan periaatteita ja tekniikoita erilaisissa tilanteissa, jopa vieraissa tai epäsuotuisissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi pimeässä ympäristössä, liukkaalla jäällä, lumessa, vedessä, portaikossa, autossa, istuvasta ja makaavasta asennosta sekä jos liikkumismahdollisuus on rajallinen (kiinnipitäminen).Image

Krav Maga sisältää fyysisiä harjoituksia mutta harjoittaa oppilasta myös henkiseen kurinalaisuuteen, vahvistaen henkistä mielialaa sekä kehittäen kykyä käsitellä väkivaltaisia välienselvittelyjä paineenalaisena.

Krav Magassa ei ole tavallista vyöjärjestelmää vaan viisi oppilastasoa, viisi graduate, viisi expert tasoa ja kaksi mestaritasoa. USA:ssa on käytössä vyöjärjestelmä: keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta vyö.

 

Image Image Image
PRACTITIONER LEVEL
1 - 5
GRADUATE LEVEL
1 - 5
EXPERT LEVEL
1 - 5


Krav Maga historia

Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld) syntyi 1910 Budapestissä, Unkarissa mutta varttui aikuiseksi Bratislavassa, Slovakian pääkaupungissa. Hänen isänsä Samuel, aloitti uransa sirkusakrobaattina sekä painijana ja avasikin myöhemmin Bratislavan ensimmäisen kuntoklubin (Hercules). Samuel liittyi poliisivoimiin palvellen myöhemmin kolme kautta etsivä komisariona, tullen erikoisesti tunnetuksi pidättämiensä vaarallisten rikollisten vuoksi. Työnsä ohessa hän opetti myös itsepuolustus- ja voimankäyttötaitoja paikallisille poliiseille, jatkuvasti myös painottaen oikeaa moraalista suhtautumista, olivatpa kyseessä sitten rikolliset tai lainkuuliaiset kansalaiset.

Innostuneena, isänsä esimerkkiä noudattaen, Imi ryhtyi harrastamaa monia lajeja, keskittyen lopulta voimisteluun, nyrkkeilyyn sekä painiin. Hän kilpaili intensiivisesti yli vuosikymmenen ajan kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, voittaen useita mitaleita, enimmäkseen painissa ja voimistelussa.

Imi taisteli 30-luvulla Bratislavaan ilmestynyttä fasismia ja antisemitismiä vastaan. Lichtenfeld johti pientä, nuorten voimailijoiden ryhmää, jotka puolustivat paikallisia juutalaisia fasistikiihkoilijoita vastaan. Noina vuosina hän otti osaa lukuisiin kahakoihin lisäten hänen tietouttaan eroista katutappeluiden ja kilpaurheilulajien välillä, jotka olivat hänelle tutumpia.

Tuona aikana Imille alkoi hahmottua monet Krav Magan kurinalaisuuteen liittyvät periaatteet. Tilanteen kärjistyessä kotimaassaan hänestä tuli pian ei-toivottu henkilö. Imi jätti perheensä, kotinsa sekä ystävänsä 1940, lähti pitkälle matkalle vanhalla jokilaiva "Pentcho":lla kulkien Danube joelta Mustan meren kautta Välimerelle, päätyen lopulta vaiherikkaan matkansa jälkeen Palestiinaan, nykyisen Israelin valtion alueelle. Tästä Imin seikkailusta on John Birman kirjoittanut kirjan ´"Odyssey" (Simon & Shuster, New York, 1984).

Palestiinassa Imi liittyi juutalaisten puolisotilaalliseen järjestöön Hagannah:iin. Kun hänen ammattitaitonsa huomattiin, hän alkoi kouluttaa sotilaille itsepuolustustaitoja, veitsitaistelua sekä veitsi veistä vastaan puolustautumista. Imin opissa olivat Hagannahin lisäksi myös muita tulevan Israelin armeijan joukkoja, kuten Palmach:n sekä poliisin joukkoja.

Imi jatkoi uraansa Israelin valtion palveluksessa, kun Haganah liitettiin Israelin puolustusvoimiin. Hänestä tuli armeijassa fyysisen harjoittelun sekä Krav Magan eli lähitaistelun pääkouluttaja. Sen 20:n vuoden aikana, jonka hän palveli armeijassa, hän loi ainutlaatuisen itsepuolustus- ja lähitaistelumenetelmän, jota hän opetti Israelin puolustusvoimien (I.D.F) eliittijoukkojen kouluttajille sekä taistelijoille.

Imin jäätyä eläkkeelle aktiivipalveluksesta, hän ryhtyi kehittämään Krav Magaa soveltuvaksi myös tavallisille kansalaisille, itsepuolustukseksi, miehille, naisille, lapsille sekä vanhoille kansalaisille, kenelle hyvänsä kuka saattaisi joutua uhkaavaan ja/tai väkivaltatilanteeseen. Imin unelmana oli luoda mahdollisuus ihmisille kulkea kaduilla rauhassa, Imin omin sanoin; "So you may walk in peace". Tätä unelmaa Imi ystävineen alkoi aktiivisella työllä toteuttaa. Tämä työ jatkuu edelleen maailmanlaajuisesti, nyt Imin oppilaan ja nykyisen lajin pääkouluttajan Eyal Yanilovin (Israel) johdolla.

Aiemmin vaiettu ja salassa pidetty uusi lähitaistelumenetelmä Krav Maga, astui vuonna 1964 julkisuuteen Israelissa, eikä se enää ollut salainen taito ja opetus levisikin tuolloin valikoitujen kouluttajien välityksellä koko Israeliin. Nämä Imin kouluttamat opettajat ovat myös Israelin opetusministeriön nimittämiä Krav Maga -opettajia. Vuonna 1978 Imi sekä muutamat hänen seuraajistaan perustivat Krav Maga Yhdistyksen, ei-kaupallisen, julkisen organisaation, joka tähtäsi Krav Magan opettamiseen Israelissa, sekä ympäri maapalloa.

Krav Magaa opetetaan nykyään julkisesti Israelissa, etenkin kun se on hyväksytty Opetusministeriössä johtavaksi itsepuolustuslajiksi. Nykyisin jokainen kansainvälisen International Krav Maga Federationin (IKMF) ohjaajakoulutuksen läpäissyt uusi Krav Maga ohjaaja saa Israelin opetusministeriön sekä arvostetun Wingate -instituutin diplomin virallisesta ohjaaja koulutuksestaan. Krav Magaa opetetaan myös monissa lajikeskuksissa sekä seminaareissa ympäri maailmaa.

Suomeen Krav Maga rantautui 1995 Jyrki Saarion ja Petteri Maunun tuomana. Tällöin julkaistiin ensimmäiset suomenkieliset artikkelit lajista Budo Express ja Budoka -lehdissä. Ensimmäinen avoin seminaari pidettiin Hyvinkäällä keväällä 1996. Suomen ensimmäinen ohjaajakoulutus järjestettiin syksyllä 1996, Vantaalla. Nykyisin IKMF:n jäsenseuralla, Suomen Krav Maga liitto ry:llä (SKML ry) on seuratoimintaa yhteensä 19 paikkakunnalla.

Imi system of Krav Maga perustuu moraalisille ja inhimillisille arvoille, korostaen rehtiä kansalaisuutta oikeudenmukaisuutta, väkivallattomuutta, ja nöyrää käyttäytymistä jotka olivat myös Imi Lichtenfeldin luonteenpiirteitä. Imi Lichtenfeld poistui keskuudestamme 9.1.1998, 87 vuoden ikäisenä. Vain kuusi päivää aiemmin Imi oli kädestä pitäen ja yksityiskohtaisesti neuvonut puolustautumista veitsipistoa vastaan Suomalaisille Krav Magan harrastajille kahvila Kapulskyssa, Natanyan kaupungissa Israelissa (kuva 1).

 

 


 

 

Kuvia vuosien varrelta

 

Image
Eyal, Imi ja Juha Höök 3.1.1998 Netanya, Israel
Image
Imrich "Imi" Lichtenfeld Krav Magan kehittäjä
Image
Eyal Yanilov IKMF:n pääkouluttaja

 

ImageImage
(vas)Juha Höök ja Eyal Yanilov (IKMF), Utti 2005 (oik) Heraclesin perusjäsenet Juha Höök ja Jussi Jokinen harjoittelumatkalla Israelin Eilatissa vuonna 1999
Image
Juha Höök, Tero Roine, Amnon Darsa, Avi Moyal ja Toni Haapanen. Riihimäki 2004
Image
Jyrki Saario, Juha Höök, FIN ja Marcus Håkansson. Riihimäki 2005
Image
Peruskurssimainos Natanyasta (Israel) vuodelta 1997
Image
Juha Höök, Eyal Yanilov, Eli Ben Ami ja Jyrki Saario, Helsingissä 2000
Image
Juha Höök ja Gabi Noah, Wingate (Israel) 1997

 

Hieman lisää tietoutta Krav Magasta

Image
Image
Image

 Image
Krav Maga ohjaajia Espanjasta ja Suomesta. Kuvassa vasemmalta lukien: Ismo IVAKKO, Juha HÖÖK, Victor RAMINEZ, Jussi JOKINEN ja Manolo LAMOTHE. Malaga, Espanja 2006


 

HERACLES ry. / Krav Maga ohjaajat:

Image Image
Juha HÖÖK
Heracles ry:n Pj
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Toni HAAPANEN
Image Image
Ari NIINIMÄKI Tero ROINE
Krav Maga jaosvastaava
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Image
Jari VIRTANEN

HERACLES ry. / Krav Maga perusohjaajat:

Image Image
Timo HEISKANEN Risto SAHA

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4